e6284dbe.jpg

4.8. Lähdimme aamulla Lieksasta kohti Kajaania. Tarkoitus oli mennä illalla katsomaan kesäteatteriesitystä, mutta kuinka ollakaan juuri silloin iski myrsky Kajaaniin. Puoli tuntia ennen esityksen alkua mustat pilvet kerääntyivät kaupungin ylle ja alkoi salamoida hurjasti. Vettä tuli vaakatasossa ja kadut lainehtivat hetken. Esitys peruttiin siltä illalta, ikävä kyllä (vaikka ymmärrettävää tietysti). Olimme yötä erään ystäväni luona hienossa vanhassa puutalossa.

9-5.jpg

5.8. Jatkoimme matkaa Kajaanista kohti Rovaniemeä. Matkalla kävimme mm. Paltamon kuvakirkossa ja Eino Leino -talossa, sekä muutamissa luontokohteissa kuten Hepokönkäällä. Iltapäivällä asteita oli 19, illemmalla oli laskenut viiteentoista. Vettä tihkutti välillä, mutta pääasiassa hyvä ja minua miellyttävä sää.

10-5.jpg

6.8. Vietimme yön Rovaniemellä Hotelli Aakenuksessa, joka oli tuttu vuoden takaiselta reissulta. Kiertelimme aamulla keskustassa ja puoliltapäivin kävimme Lapin Metsämuseossa, josta jatkoimme Kemijärvelle.

Edulliset kahvikokemuksetkin saivat jatkoa Kemijärven Luusualla. Matkatupa-nimisellä leirintäalueella maksoi pullakahvit kahdelle hengelle yhteensä neljä euroa. Paikalla oli myös alle vuoden ikäinen Manta-kissa, joka tykkäsi olla silitettävänä. Harmi ettei tullut otettua kuvaa.

Yövyimme Hotelli Aakenuksessa myös toisen yön.

7.8. Suunta jälleen kohti etelää. Tornion kautta ja Oulun läpi ajelimme Hailuotoon (jossa emme olleet aiemmin käyneet). Matkalla kävimme tutustumassa joihinkin kirkkoihin ja matkalla olleisiin museoihin. Alla kuvia Hailuodosta.

hai2.jpg

hai1.jpg

hai4.jpg

Yöpaikkamme oli Marjaniemessä sijaitseva Luotokeskuksen "Wanha Luotsiasema". Ajattelimme ensin varata hotellihuoneen siitä vierestä, mutta (onneksi) siellä olleiden häiden vuoksi muut majoitusmuodot olivat täynnä ja vain tuo iso "Torni" oli vapaana. Siellä oli nukkumapaikat kahdeksalle, mutta saimme sen kokonaan meidän käyttöömme. Omat petivaatteet piti ottaa mukaan ja aamiaisesta maksaa erikseen, mutta ei ollut kallis: 20e/hlö/vrk.

hai6.jpg

hai5.jpg

hai3.jpg

hai7.jpg

8.8. Lähdimme Hailuodosta aamulla hyvissä ajoin lautalla mantereelle. Pitää kyllä joskus lähteä tuonne uudestaan ja ottaa polkupyörät mukaan - sielläkin olisi niin paljon nähtävää. Matkamme jatkui kuitenkin kohti Virtaita. Raahessa satoi (vettä ja rakeita), ukkosti ja salamoi. Kävimme Raahen museossa.

11-5.jpg

Raahen museossa oli esillä hienoja Raahe-aiheisia rakennuspalikoita 1800-luvun puolesta välistä.

Illalla Virtojen lähellä alkoi taas ukkostaa. Yövyimme papan "vapaa-ajan asunnossa" (jossa edesmennyt isoisoäitini, "vanha-mummi" asui vielä 90-luvulla). Nukkumaan mennessä salamoi oikein urakalla, mutta mitään rankkasadetta tai muuta vastaavaa ei tainnut kuitenkaan olla. Tai sitten nukuin vaan sikeästi.

13-4.jpg

Kävin myös ensimmäistä kertaa (ellen ole joskus lapsena käynyt?) Virtain kirkossa. Aika "perus-kirkko" mielestäni - ihan kaunis muttei kovin erikoinen. Meillä on mökki Virroilla ja mm. äitini on sieltä kotoisin, joten kaupunki sinänsä on jollain tasolla tuttu.

9.8. Viimeinen päivä, ajelimme hiljalleen takaisin kohti Lahtea. Matkalla kävimme mm. Keuruulla (museossa ja kirkoissa), Petäjävedellä ja Jyväskylässä.

14-4.jpg

Pakko laittaa kuva vielä Jyväskylän Taulumäen kirkosta. Se on vuonna 1929 valmistunut (nais)arkkitehti Elsi Borgin suunnittelema, aina valaisimia myöten. Rakennuksessa on leikitelty kiehtovasti eri muodoilla ja väreillä. Paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia kun vain huomaa katsoa - esimerkiksi tuo alttarin kohdalla katossa oleva valaisin, joka on selkeästi sädekehänä enkelimaalausten päällä. Kannattaa käydä tutustumassa! Meille ainakin opas kertoi mielellään kirkon historiasta ja arkkitehtuurista.

10.8. Tänään palasin Helsinkiin. Matka meni aivan liian nopeasti, paljon jäi näkemättä. Toisaalta on tietysti hyvä, että näkemistä riittää seuraaviinkin reissuihin. Jyväskylässä ainakin pitää käydä erillisellä museoretkellä (nyt sattui olemaan maanantai, jolloin lähes kaikki museot ovat kiinni), minä haluan nähdä ainakin Suomen Käsityömuseon, Keski-Suomen museon ja Alvar Aalto -museon. Alun perin meidän piti käydä myös Kuopiossa, mutta se ei oikein sopinut sittenkään matkan varrelle ja päädyimme siihen, että sinne pitää tehdä jossain vaiheessa erillinen retki. Sielläkin olisi niin paljon kaikkea kiinnostavaa.

12-4.jpg