1560098.jpg

"Älä syötä linnuille leipää", ohjeistetaan uutisartikkelissa, johon törmäsin tänään. (Lue SvD:n ruotsinkielinen kirjoitus tai suomennettu versio osoitteessa uusisuomi.fi) Leivässä, oli sitten kyse tummasta tai vaaleasta, ei ole minkäänlaista ravintoa mitä linnut voisivat hyödyntää. Sen sijaan brittiläisen lintujensuojelujärjestö RSPB:n mukaan niitä tulisi ruokkia mm. juustoraasteella, uuniperunoilla, muroilla, keksinmuruilla, kauraryynillä, riisillä ja ylikypsillä mansikoilla. (En voi sille mitään, että ajatus ihmisistä viskomassa sorsia rannoilla ylikypsillä mansikoilla huvittaa minua.)

"Lintuasiantuntijoiden mukaan oikein ruokkiminen on erityisen tärkeää juuri nyt, kun linnunpoikaset käyvät hengissäpysymistaistelua. Niiden vatsojen täyttäminen leivällä vähentää niiden mahdollisuuksia pysyä hengissä, koska ne eivät saa riittävästi ravintoa kasvaakseen."

Onhan se tietysti hienoa että asiaan kiinnitetään huomiota ja ennen kaikkea että lintuja ja niiden ravinnonsaantia tutkitaan, mutta jokin tuossa silti häiritsee minua. Kuinka moni lintu on kuollut siihen, että sitä on ruokittu leivänmuruilla? Tai onko lintujen määrä jossain erityisesti laskenut vääränlaisen ruokinnan seurauksena?

Sitten pitää vielä miettiä, että mitkä linnut syövät millaista ruokaa. Luettuani artikkelin, ajattelin välittömästi sorsalintuja (johtunee suomenkielisen artikkelin kuvasta), mutta havahduin ajattelemaan tätä luettuani ruotsinkielisen version, jonka kuvassa komeili aivan toisenlainen lintu. Selattuani muutamia nettifoorumeita lintujen ruokintaan liittyen, selvisi että sorsat pitävät eniten ohrasta ja kaurasta. Kelpaako niille yhtä hyvin perunat ja mansikat? Kyllähän esimerkiksi harakalle tai varikselle kelpaa mikä tahansa, mutta entäs muut linnut?

Lintujen ruokavalion ajatteleminen tuntuu menevän niin monimutkaiseksi, että helpompaa lienee jättää ne ruokkimatta ollenkaan. Sorsien ruokinta satunnaisissa paikoissa (tarkoitan tällä lähinnä joidenkin leivänpalasten heittelyä) on kuitenkin kivaa, enkä näe siinä mitään ihan kauhean väärää. En, ennen kuin joku minulle toisin todistaa.