Varjot, jotka heijastuivat oveen.

Pieniä asioita ja huomioita, joista ei tällä kertaa ajanpuutteen vuoksi ole omiksi blogimerkinnöikseen.

  • Finlandia-ehdokkaat ovat julkistettu. Olen oikein iloinen Laila Hirvisaaren puolesta - kirjailija saa viimein ansaitsemaansa tunnustusta pitkästä urastaan! Minulla on itselläni lähes koko Hirvisaaren tuotanto muutamaa yksittäistä vanhempaa ja muutamaa uusimpaa teosta lukuunottamatta. Kaikkia en ole vielä ehtinyt lukemaan, mutta toisaalta pidän ajatuksesta, että on vielä tiedossa niin paljon hyvää kirjallisuutta, johon voi sopivalla hetkellä tarttua. Suosikkini Hirvisaaren tuotannosta on Lehmusten kaupunki -kirjasta alkava sarja, joka päättyi tässä 2000-luvun puolella. Tätä uusinta, Finlandia-ehdokasteosta en ole vielä lukenut, enkä varmasti vielä hetkeen ehdikään lukea, joten siitä en osaa sanoa mitään, mutta uskon, että sekin on taattua Hirvisaarta. Suosittelen tutustumaan näihin, jos vähänkin pitää historiallisista romaaneista. Hirvisaari on historiallisten romaanien kategoriassa myös monipuolinen: aiheita löytyy niin Suomen sotahistoriasta kuin laajemminkin maailmalta, pääasiassa kuitenkin Suomen ja Venäjän historiasta. Näkökulmat ovat myös suureksi osaksi (kuvitteellisten) henkilöhahmojen, joten aiheissa tulee voimakkaasti esiin ns. asioiden inhimillinen puoli.
  • Kirjallisuudesta lisää: tänään vietetään Kalle Päätalon syntymäpäivää. Päätalo syntyi 11.11.1919 ja kuoli 20.11.2000. Tästä blogistani löytyy mainintoja Päätalon teoksista (klikkaamalla oikeassa reunassa olevasta Kategoriat-palkista kohdan Kirjallisuus). Seuraavan kerran ehdin tämänkin kirjailijan teoksiin palaamaan vasta kevät-kesällä opiskelujen takia, mutta kyllä ne ovat odottamisen arvoisia. En voi sille mitään, että koen huonoa omaatuntoa jos tenttikirjojen sijaan luenkin kaunokirjallisuutta...
  • Kandityö etenee! Periaatteessa johdanto on vielä kirjoittamatta, lisäksi pitää lisätä ja hioa tekstiä sieltä täältä, mutta kyllä se varmasti jouluksi valmistuu. Olen niin tyytyväinen!
  • Tiedossa on kaksi teatterikäyntiä. Huomenna Lahden Kaupunginteatterin näytelmä Tohvelisankarin rouva ja ensi viikolla Teatteri Jurkan Kivi. Niistä luultavasti lisää sitten kun olen ne nähnyt. Molempia odotan innolla!