2037986.jpg
"Karjalaisen asunto" Kasarminkadun ja Vänrikinkadun kulmassa.

Vietin viime viikonlopun Turussa. Kävin poikaystäväni mukana Pienoisrautatiemessuilla (eihän siellä varsinaisesti minulle mitään ollut, vaikka mielenkiintoista siellä oli joka tapauksessa kierrellä), ja ehdinpä lauantai-iltapäivällä käydä kaupungilla kiertelemässä yksiksenikin. Mukanani oli Laila Hirvisaaren kirjasta Edessä elämän virrat kopioitu sisäkansikuva - piirretty kartta Turusta. Siihen oli piirretty kirjan tapahtumiin liittyvät rakennukset: Martan ja Aarnen koti, Kaskisen kauppa, Karjalaisen asunto, Ajatuspuu, Kerttulin koulu ja Läänin sairaala. Ja kaiken keskellä tietysti Tuomiokirkko, minkä avulla oli helppo suunnistaa eri paikkoihin. Kävin katsomassa kolme ensiksi mainittua rakennusta sekä Ajatuspuun paikan (tarkkaa puuta en sentään löytänyt, en tiedä onko sitä olemassa). Oli hauskaa huomata, että vaikka tietääkseni romaani on henkilöiden osalta fiktiivinen, rakennukset olivat silti "oikeita", ne olivat kaikki vanhoja taloja.

Jos Potter-fanit ovat innoissaan matkoista Lontooseen King's Crossin rautatieasemalle tai L.M. Montgomeryn Anna-kirjojen lukijat matkoista Prinssi Edwardin saarelle, olin minäkin varsin innoissani nähdessäni nuo fiktiiviset paikat yhtäkkiä silmieni edessä todellisina. Siitä juuri pidän Hirvisaaren kirjoissa, että niillä on aina hivenen totuuspohjaa. Miljöö ja ajan (poliittiset) tapahtumat ovat usein totta, henkilöt ja heidän elämänsä fiktiota (ja joissain tapauksissa jopa hahmoilla on esikuvansa todellisuudessa). Tämä toteutui erittäin hyvin Hirvisaaren ensimmäisen romaanin, Lehmusten kaupunki, aloittamassa Lappeenranta-sarjassa. Sarja sai viimeisen osansa vasta vuonna 2004 ja on ehdoton suosikkisarjani ko. kirjailijalta.

Nyt tekisi mieli lukea Edessä elämän virrat uudelleen. Siitä saisi vielä varmasti paljon enemmän irti nyt, kun tietää kadut ja talot, mistä puhutaan.