2000017.jpg

Kävin tänään käyttämässä kansalaisoikeuttani, ja aikomukseni oli kirjoittaa jotain ympäripyöreää vaaleista, äänestämisestä ja sen oikean ehdokkaan löytämisestä. Kävin kuitenkin sattumalta mielenkiintoisen ja osin ehkä koomisenkin keskustelun eräällä keskustelualueella graffiteista ja kirjoitankin niistä. (Keskustelukumppanini olivat pääosin miespuolisia ja arvioitu keski-ikä oli noin 16v.)

Matkustin sunnuntai-iltapäivällä junalla Lahdesta Helsinkiin ja yhteen vaunuista oli maalattu järjettömän kokoinen graffiti, siis lähestulkoon koko vaunun kokoinen. Huomasin sen samaan aikaan muiden junasta tulevien ihmisten kanssa ja se herätti yleistä pahennusta. Ihmiset ikään ja sukupuoleen katsomatta päivittelivät sitä ääneen. Kysyin sitten tuolla nettikeskustelussa syytä tuollaiseen töhrimiseen. Vastausta en saanut, ainoastaan puolusteluja ja epämääräisiä perusteluja, kuinka "laillisia paikkoja on niin vähän, että pakko maalata laittomasti". Pakko? Harvalla on niin suuri itseilmaisun tarve, että pitää julkiset paikat sotkea. Lapsena jo opetettiin, että paperille piirretään, ei seiniin. Jos minua ärsytti töissä putsata kaapin kyljestä vahaliiduilla tehtyä "piirrosta", voin vain kuvitella millaista on suurten graffitien puhdistaminen esimerkiksi junien kyljistä. Siihen menee vain turhaan aikaa ja rahaa.

Oma mielipiteeni graffiteista perustuu lähinnä ajatukseen, että toisen omaa ei saa sotkea. Vaikka julkiset paikat ovat periaatteessa "kaikkien", sitä ei silti voi kukaan yksityinen henkilö mennä omin luvin maalaamaan haluamansa näköiseksi. Ja tämä kaikki ottamatta kantaa siihen, ovatko graffitit taiteellisesti hienoja vai eivätkö ole. Kannatan siis laillisia maalauspaikkoja, jos sillä saadaan ilkivaltamaalaukset pois. Kannatan myös ehdottomasti sitä, että taiteilijat siivotkoon itse jälkensä, siis maalaajat putsaavat itse maksamillaan välineillä maalauksensa laittomasta paikasta.

"tulee nii paljo lisää maalareita kokoaja, alkaa tää laji yleitymään, ei virkavalta saa kiinni kaikkia mitenkään jne.. ja samat kiinnijääneet maalarit maalailevat uudestaan linnasta päästyään VITUTUKSEN, VELKA KIERTEEN JNE..takia . itse kannatan tänäpäivänä sitä että maalia seinään"
Jos kaikki nuo maalarit vain ymmärtäisivät, että tarkoituksena ei ole "saada kaikki kiinni ja sulkea vankilaan", vaan saada heidät toteuttamaan itseään lain puitteissa...

"ei tää maalaaminen lopu ikinä vaikka ne kukkahattuhuorat mite yrittäs saada keinolla millä hyvänsä lopettaa, ''on aina rako mistä maalia mahtuu sisään'' "
Ideana kun ei olekaan saada maalaamista loppumaan, ei tietenkään (vaikka maalausten hienous jakaakin mielipiteitä kuten taiteessa yleensä). Graffititaiteilijoita koskee kuitenkin samat säännöt kuin kaikkia meitä muitakin. Ei voi olla yhtä ryhmää, joka saa tehdä mitä haluaa, vain siksi, että haluaa.

"sepä se onki ku se tässä vituttaa eniten ku nää kukkahattu ihmiset jne ku ne ei osaa älytä, elävät nii vitun TYHMÄLLÄ, TYLSÄLLÄ TAVALLA, TOISTEN KÄSKYSTÄ, kerran eletään ni mitä helvettiä tottelemaan muita, pihistelemään eri asioissa, tehdä kaikki paskalla tavalla, ei kuulu tänne yhteisöön nää jutut mutta noh! :D"
Ongelmana lieneekin juuri tämä täysin erilainen elämänasenne ja maailmankatsomus. Omasta mielestäni se "kerranhan sitä vaan eletään" -sanonta ei oikeuta silti tekemään kaikkea aivan kuten itseä huvittaa. Tyhmä ja tylsä elämä on mielipidekysymys. Lopussa "keskustelu" menikin sitten jo h*oritteluun ja muuhun haukkumiseen ja voivotteluun siitä, että minulla ei ole omaa elämää. Ja että eihän heidän maalaamisensa ole minun asia. No, koskee se minua niin kauan, kun olen heidän taideteostensa yleisönä. Ja yleisöllä on aina oikeus sanoa oma mielipiteensä.

Mikäli tätä sattuu lukemaan joku graffitien tekijä tai ylipäätään joku, jolla on mielipide asiasta, olisi mukava kuulla hieman asiallisempaakin keskustelua.