Kävin uudenvuodenaattona katsomassa Helsingin taidemuseon näyttelyn Akseli Gallen-Kallela - Eurooppalainen mestari. Vilkaisin myös Värin voima -näyttelyä, mutta lähinnä tuo Gallen-Kallela kiinnosti. Harmitti hieman, että kaikki näyttelystä kertovat esitteet ja taidemuseon lehti oli Tennispalatsista loppunut silloin kun minä sinne menin (tuolloin oli vapaa pääsy, joten ihmisiä oli tavallista enemmän). Onneksi näyttelyssä oli kiitettävästi yksittäisiä A4-lappuja, joissa kerrottiin "tärkeimmistä" teoksista. Nämä löytyvät näemmä myös nettisivuilta. Kaiken kaikkiaan itse näyttely oli minun mielestäni hyvin rakennettu (mikä minä olen tietysti tätä arvoimaan..).

Näyttely tuo esiin Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) monipuolisuuden taiteilijana. Mukana ovat tunnetuimmat teokset, kuten esimerkiksi Lemminkäisen äiti (1897) ja Poika ja varis (1884), mutta myös tuntemattomampia teoksia. Näyttely on mielenkiintoinen yhdistelmä perinteisiä suomalaisia luontoaiheita ja Kalevalaa, sekä aivan toisenlaisia, värikkäitä afrikkalaisia maisemia. Itse henkilökohtaisesti pidän eniten niistä suomalaismaisemista, niistä, missä Kalela on toiminut taiteilijan innoittajana.

Gallen-Kallela -näyttely sijaitsee taidemuseon toisessa kerroksessa, ja heti ensimmäisenä portaat ylös astuttuaan näkee teoksen Mäntykoski (1892–94), joka on minusta yksi kauneimpia teoksia. "Mäntykoski on Gallen- Kallelan suurin maisemamaalaus ja samalla yksi aikakautensa kookkaimpia pohjoismaalaisia luontokuvauksia." (lähde + kuva teoksesta) Maalausta voisi katsella vaikka kuinka kauan! Toinen mieleen jäänyt teos (niiden perinteisten klassikoiden rinnalla) on Kevät Kalelassa (n. 1900). Tämä maalaus jäi mietityttämään näyttelystä palatessani, mutta en millään saanut mieleen sen nimeä tai edes tarkasti sitä, miltä se näytti. Yritin etsiä netistä, mutten löytänyt. Sitten katsoin mukaan ottamaani - lapsille tarkoitettua - tehtäväpaperia, jossa on kuin onkin pieni kuva tästä teoksesta ja sen nimi. En tiedä miksi jäin muistelemaan kaikista teoksista juuri tätä. Ehkä siinä on niin taitavasti vangittu jokin kevään olemus...

Näyttely on Tennispalatsissa sijaitsevassa taidemuseossa 15.1. asti - vielä ehtii!
Espoon Gallen-Kallelan Museossa puolestaan aukeaa 21.1. (ja kestää 20.5.2012 saakka) näyttely Hanki kantaa, joka esittele Gallen-Kallelan talviaiheisia teoksia.