1241885346_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pihlajaveden erämaakirkko, 1780.
(Täytyisi tehdä toinen vierailu valoisampaan aikaan.)

Tällä viikolla sai taas lukea Italian pääministerin suusta päässeistä sammakoista. Tällä kertaa Suomessa ovat vikana vanhat puukirkot, jotka olisivat Italiassa purettu aikaa sitten. Nyt on esitetty myös epäilyksiä, että kyseinen Berlusconin vierailema puukirkko löytyisikin Islannista. Ainakaan kukaan ei tunnu muistavan miehen vierailleen missään mahdollisista Suomen kirkoista. En lähde tässä sen tarkemmin pohtimaan itse pääministerin mielenliikkeitä tai historiantuntemusta ja koitan olla tuohtumatta noista lausahduksista ja jättää ne omaan arvoonsa.

En ole koskaan käynyt Italiassa, mutta jokainen tietää kyllä ne suuret, vanhat ja mahtipontiset rakennukset. Kyllä minäkin ihmettelisin jos niiden keskellä olisi "vaivainen" puukirkko. Italian historiassa 1700-luvun rakennus on uudempi kuin mitä se on täällä pohjoisessa. Täytyy kuitenkin muistaa, että jokaisella maalla on oma historiansa. 1700-luvun kirkot ovat merkittävä osa Suomen historiaa, ja toivon ettei tulevaisuudessa jollekin tule mieleen ihan oikeasti purkaa niitä. Se olisi suuri vahinko.

Sitä paitsi vanhat kirkot ovat ihania. Suosittelen ensi kesänä poikkeamaan joissain auki olevissa tiekirkoissa! Ei edes maksa mitään (lukuunottamatta joitain enemmän museona toimivia kirkkoja), mikä on tänä päivänä harvinaista. Enkä tarkoita mitään penkkiin hiljentymään istumista (saa sitäkin toki tehdä), vaan historiallisesta ja arkkitehtuurisesta näkökulmasta katsomista. Kesäisin tiekirkoista löytää usein myös oppaan, joka osaa (yleensä) kertoa seikkaperäisesti kirkon ja alueen vaiheista. Helteisenä kesäpäivänä kirkossa pistäytyminen on myös virkistävää - ne ovat ihanan viileitä paikkoja! (Vielä muistutuksena kameran omistajille: älkää kuvatko sisätiloissa salamalla, se vahingoittaa vanhaa esineistöä.)