1288181768_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Helsingin Kirjamessut alkavat huomenna ja ne kestävät sunnuntaihin asti. Olen itse luultavasti menossa perjantaina käymään. Päivän valitseminen on haastavaa ainakin messulehteä selaillessa: joka päivällä olisi paljon kaikkea mielenkiintoista! Meillä on yliopistolla väliviikko menossa (eli ei ole opetusta, viikon voi siis käyttää esseiden ym. tekemiseen tai sen voi ajatella syyslomana), joten perjantai sopii hyvin. Jos siellä olisi hieman vähemmän porukkaa kuin viikonloppuna (toiveajattelua)... Viikonloppuna voisi sitten pitkästä aikaa tehdä jotain muuta kuin maata kotona, jos vaikka lähtisi käymään jossain.

Mielenkiintosita ohjelmaa messuilla, nämä itseäni kiinnostavat satunnaiset esimerkit bongattu messulehdestä:

TORSTAI

12.00 Tyrvään Pyhän Olavin kirkko - Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa vallitsee ainutlaatuinen tunnelma. Kaksi nykytaiteilijaa, Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala, viimeistelivät tuhopoltetun kirkon uuden sisustuksen. Kirja kertoo maalaustyön vaiheista ja esittelee teokset kuvin ja sanoin. Lavonen keskustelee Pirjo Silverin kanssa. (Aino-lava)

13.00 Improvisaatioita! Tarinoita hatusta - Kirjailijat Annina Holmberg, Ansu Kivekäs, Esko-Pekka Tiitinen ja Kalle Veirto vetävät aiheita hatusta ja kertovat tarinoita. (Louhi-lava)

14.00 Wagner vierailee Fingerporissa - Juba Tuomola ja Pertti Jarla toteuttavat stand up -sarjakuvaa yleisön johdolla (Aleksis Kivi -lava)

16.00 Sauna - Pieni perinnekirja - (Juha Nirkko) Sauna on suomalaiselle kirkko, apteekki, kylpylä, nuorisotila ja paljon muuta. Arkistoaineistoista koottu sympaattinen opas saunottaa lukijan läpi vuodenkierron ja elämänkaaren. (Eino Leino -lava)

17.00 Kiroileva siili 4, En vaan osaa!, Sarjiskasviskeittokirja - Milla Paloniemi kertoo em. kirjoistaan. (Louhi-lava)

PERJANTAI

13.00 Suomen museohistoria - Kattava historiaesitys perehtyy niin kulttuurihistoriallisten, luonnontieteellisten kuin taidemuseoiden historiaan. Teos nostaa esiin museot yhteiskunnallisina vaikuttajina ja kertoo, kuinka museot ovat syntyneet ja miten ne ovat muuttuneet. (Eino Leino -lava)

16.30 Pieni käytöskirja - (Satu Laatikainen) Teos luo katsauksen käytöstapojen kulttuurihistoriaan hyödyntämällä vanhoja käytös- ja tapaoppaita. Tapakulttuuria valotetaan mm. kansanrunousarkiston aineiston avulla. (Aino -lava)

17.00 Luonnollinen lapsuus - Tiina Kaitaniemi pohtii ihmislajille ominaista tapaa hoitaa vauvaa ja järjestää perheasiat. Hän perustelee, miksi vauvalle pitäisi antaa rintamaitoa ja miksi lasta kannattaisi kuljettaa kantoliinassa. (Katri Vala -lava)

17.30 Suunniteltu lapsuus - (Maarit Alasuutari) Nykyään vanhemmat keskustelevat lapsensa kasvatuksesta päivähoitopaikan henkilöstön kanssa vähintään kerran vuodessa. Millaisia välineitä varhaiskasvatussuunnitelmat ovat? (Katri Vala -lava)

18.00 Lapinvuokko. Pohjatuulen tarinoita - (Enni Mustonen) Uudessa historiallisessa sarjassa seurataan pohjoisen ihmisten vaiheita kolmen sukupolven ajan. (Aleksis Kivi -lava)

18.30 Mummo - (Anni Nykänen) Mummo pistää mutkat suoriksi uudessa sarjakuvassa. Hän ei putoa city-suomen kelkasta, vaan painaltaa vesijuoksuun, sudoku-laihdutukseen ja muihin nykyilmiöihin. Mummo valittiin Kemin sarjakuvapäivillä 2009 parhaaksi uudeksi sarjakuvaksi. (Kirjakahvila)

LAUANTAI

11.00 Suomen lasten luontokirja - Näyttävä tietopaketti lumoaa koululaisen ja koko perheen. Kirjasta löytyy kiinnostavaa tietoa: Suomen eläinmaailman ennätyksiä, syitä eläinten käyttäytymiselle ja esimerkkejä tulokaslajeista. (Louhi-lava)

11.30 Maria Jotunin syntymästä 130 vuotta - Maria Jotuni on monen eturivin naiskirjailijamme esikuva. Hän oli monipuolinen kirjailija ja novellin taitaja. Jotunin perinnöstä keskustelevat kirjailija Tuula-Liina Variksen johdolla kirjailijat Sirpa Kähkönen, Maritta Lintunen ja Sari Mikkonen. (Takauma)

12.30 Tunnelmaa vanhaan taloon - Katarina Gäddnäs ja Pia-Maria Lehtola ovat kirjoittaneet kaksi erilaista sisustuskirjaa. Molemmat uskovat, että vanhassa talossa on eniten tunnelmaa! Tule kuuntelemaan vinkit ja varoitukset. (Kirjakahvila)

12.30 Rakastetuimpien Kalevala-korujen jäljillä - Kuutar ja Ikiturso -kirjan julkistamistilaisuudessa hopeaseppä Seija Lindström ja arkeologi Unto Salo kertovat Kalevala-korujen historiasta. Tilaisuudessa juhlitaan Kalevalaisten naisten liiton 75-vuotista taivalta, jaetaan Larin Paraske -palkinto ja kuullaan Kalevala-aiheista musiikkia. (Aino-lava)

13.30 Karvakorvan laulupurkki - Musiikkikasvatuksen lehtori Soili Perkiön, kirjailija Hannele Huovin ja taiteilija Kristiina Louhen yhteistyönä syntynyt kirja kannustaa lapsiperheitä laulamaan ja runoilemaan, leikkimään ja tanssimaan, luomaan uutta kansanperinnettä. (Z. Topelius -lava)

15.00 Anton Tsehov 150 vuotta - Anton Tsehov on vuosistaan huolimatta yhä rakastettu, luettu ja tuore. Häntä luetaan ja hänen näytelmiään esitetään. Martti Anhava, Tsehovin tuntija, suomentaja ja päiväkirjojen toimittaja, keskustelee Tuula-Liina Variksen kanssa. (Takauma)

15.30 Satujoogaa - (Paula Kiuru ja Karoliina Tiilikainen) Ensimmäinen kotimainen lastenjoogakirja laittaa kehon liikkeelle satujen siivittämänä ja auttaa tunteiden tunnistamisessa. Kuvalliset joogaohjeet ja rentoutusharjoituksia. (Lasten aukio)

16.00 Unelmien koti - (Jouni Kuurne) Nukkekodit toimivat aikuisten maailman heijastuksena lasten maailmassa. Teos esittelee nukkekoteja 1800-luvun puolivälistä 1970-luvun alkuun ja tarjoaa läpileikkauksen nukketalojen muutoksista: yläluokan kodeista Barbien asunnoiksi. (Kullervo-lava)

16.30 Kalusteita kamareihin - (Marja-Liisa Lehto ja Leena Sammallahti) Keinutuolit ja piirongit toivat entisajan Suomessa "elämän koreutta" koteihin. Kirja kertoo näiden kalusteiden asemasta ja käyttäjistä suomalaisissa kodeissa ja esittelee sisustuksia kartanon saleista vaatimattomiin kamareihin. (Kullervo-lava)

16.30 Kirjallinen kulttuuri keskiajan Suomessa - (Tuomas Heikkilä) Teos perehtyy aikaan, jolloin Suomi kirjoitettiin maailmankartalle. Se luo ensimmistä kertaa kokonaiskuvan maamme varhaisimmasta kirjallisesta kulttuurista. Esityksen aikana saa kokeilla keskiaikaisen kirjurin työvälinettä, sulkakynää. (Kirjakahvila)

SUNNUNTAI

10.30 Merkillinen isoisä - tarinoita Swaneista ja Wegeliuksista (Hellevi Arjava) Jakob Wegelius, Maalahden rovasti, kolminkertainen tohtori ja Döbelnin lääkäri oli niitä, joiden ympärille alkoi kiertyä tarinoita jo varhain. Kirja kertoo mm. Wegeliusten, Swanien, von Essenien ja Runebergien sukuverkostosta. (Kullervo-lava)

11.30 Leino ja Koskenniemi - vastavoimatko? - V.A. Koskenniemi oli 1900-luvun merkittävimpiä kulttuurivaikuttajia, kirjallisuuskriitikko, kulttuurijournalisti ja tietokirjailija. Eino Leino oli eurooppalainen kultturiliberaali, kansallisromantikko ja journalistina kärkevä kyseenalaistaja. Leinolaisuuden ja koskenniemeläisyyden vastakkainasettelu oli sotienvälisen ajan kulttuurinen rintamalinja, jonka toisella puolella olivat radikaalit, boheemit maailmankansalaiset ja toisella saksalaissuuntausta edustavat arvokonservatiivit. Kantaako tämä jako meidän aikaamme asti? Keskustelemassa Martti Häikiö ja Yrjö Larmola. (Aino-lava)

13.30 Kuusniemen naiset - (Heikki Luoma) Naiset ovat Kuusniemen ehdoton voimavara! Mitä Kuusniemi olisikaan ilman ihania naisiaan? Kuiva kuin Piiparisen kurkku aamuisin, ankea kuin Asennusyrityksen ullakko ennen suursiivousta. (Kirjakahvila)

13.30 Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot - (Liisa Keltinkangas-Järvinen) Sosiaalisuuden merkitystä korostetaan niin koulussa kuin työelämässä. Mitä ovat sosiaaliset taidot ja miten ne eroavat sosiaalisuudesta? (Katri Vala -lava)

14.30 Muksuopin lumous - Muksuoppi on käänteentekevä tapa auttaa lapsia selvittämään psyykkisiä ongelmia. Kirja kertoo eri puolilta maailmaa kerättyjen tapausten avulla siitä, miten menetelmää voidaan soveltaa. Ben Furman tunnetaan maailmalla Muksuopin kehittäjänä. (Katri Vala -lava)

14.30 Kirjastojen maa - (Mikko Lahtinen) Kertomus hilpeistä, mutta tositarkoituksella tehdyistä matkoista yli 250 suomalaiseen yleiseen kirjastoon. Puheenvuoro suomalaisten kirjastojen puolesta ja innostava esitys kirjastoista kulttuurissa ja kulttuurista kirjastoissa. (Kullervo-lava)

15.30 Paremmat vuodet ovat edessäpäin. Helmin ja Kirstin lottamuistoja - (Jaana Laamanen) Lotista on kirjoitettu paljon - ja myös vaiettu. Vasta nyt voidaan sota-ajan asioista puhua avoimesti. Tämä kirja on kaunistelematon muistelmateos kahden lotan sotakokemuksista. Tekstiä täydentävät harvinaiset valokuvat. (Katri Vala -lava)

16.30 Ihanuuksien ihmemaa - Laura Kolbe avaa suomalaisuuteen liittyviä mielikuvia ja muistoja. Historioitsijan asiantuntemuksella hän tarkastelee kerrostumia, joiden varassa suomalaisuutta on kulttuurisesti rakennettu. Millainen kertomus Suomesta on tänään? (Kullervo-lava)

 

Oletteko te menossa kirjamessuille? Millainen ohjelma kiinnostaa, miksi ylipäänsä menette? Itselläni ainakin ohjelman lisäksi menemiseen tietysti vaikuttavat mahdolliset hyvät kirjatarjoukset... :)