1254913358_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tilasin itselleni neljä maksutonta Aku Ankan näytelehteä ja tänään postiluukusta kolahti niistä ensimmäinen. Jo se itsessään oli iloinen yllätys, että lehti tuli, saati sitten se, että lehdessä on Kari Korhosen Nummisuutarin Aku -sarjakuva! Sarjakuva, joka sisältää Kiven kirjoittamia repliikkejä!

Tarinan alussa on ohjaaja Touko Jurkka, joka käy näyttelijöiden hermoille - näyttelijät lähtevät, ja koska paikalle saapuvat sitten tutut hahmot (Aku, Iines, pojat, Hansu, Mummo jne.), lähtee ohjaajakin. Niinpä Aku ottaa sekä Eskon että ohjaajan roolin harteilleen.

Tarina on vähän sekava. Mukaan on selvästi haluttu repliikinpätkiä suoraan Nummisuutareista ("Kutsukoot meitä sitten Esko-kreetaksi tai Kreeta-eskoksi"), minkä lisäksi on "näyttelijöiden" keskinäisiä kommentteja ja ajatuksia ("Pysy roolissasi, pölvästi!") sekä yleisön reaktioita ("Mitä he mökeltävät? Tässä näytelmässä supistaan kamalasti"). Tämän lisäksi hahmot vielä kuvataan yhdellä "puhelaatikolla" ensiesiintymisensä yhteydessä ("Martta, perheen pää. Hapattaa tiinun maitoa viiliksi yhdellä mulkaisulla.") Tämä erilaisen puheen sekamelska saa koko tarinan vähän sekavaksi ja tuntuu, että koko ajan hypitään näkökulmasta toiseen hirvittävällä tahdilla. On tietysti selvää, että Nummisuutareiden pituisen näytelmän tiivistäminen ja muuttaminen 14-sivuiseksi ankkaversioksi ei todellakaan varmasti ole helppoa. Ja toisaalta - onhan Nummisuutarit itsessäänkin aikamoista koheltamista ja sähläämistä, sinänsä kivimäinen tunnelma välittyi kyllä.

Välillä lukiessa jää kuitenkin epäselväksi, että näyttelivätkö tässä kohdassa Ankkalinnan hahmot näytelmää tietoisesti, vai elivätkö he jotenkin siinä kohtauksessa. Hahmot ovat ns. oikeasti kauhistuneita ja oikeasti iloisia tarinan käännekohdissa - itse näytelmän tekeminen unohtuu jossain kohdassa.

Toisaalta tarinassa on myös hauskaa teatteri- ja taidemaailman parodioimista, esimerkiksi seuraavat kommentit kahdelta yleisössä istuvalta: "Mitä talon romahtaminen näytelmän lopussa mahtaa symboloida?" "Takuulla jotain syvällistä ja ylevää." Tosiasiassahan lavasteiden kaatuminen oli tietysti täysi vahinko.

Haluaisin pitkän ankkaversion Nummisuutareista, sellaisen kokopitkän albumin! Yksi sellainen tänne, kiitos. :)
(Oikeastaan kun tarkemmin miettii, niin haluaisin mieluummin Mauri Kunnas -version... onkohan Kunnas hylännyt jo Kiven tekstit Koiraveljesten jälkeen?)

Enpä ole koskaan pohtinut yhtä Aku Ankan tarinaa yhtä paljon.