1290960633_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hollolan kirkko adventtiasussaan vuonna 2008.

Hyvää ensimmäistä adventtisunnuntaita!

"Adventti on parin viime vuosisadan aikana saanut monia piirteitä, jotka ennen kuuluivat jouluun. Neljä adventtikynttilää, joista ensimmäinen sytytetään ensimmäisenä adventtina, kaksi seuraavana jne. ovat meillä hyvin nuori tulokas, vain ehkä parin viime vuosikymmenen tuotetta. Tapa on tullut meille Ruotsista, jossa 1870-luvulla Erstan diakonissalaitoksella alettiin polttaa ensimmäisenä adventtina 7 kynttilää ja jokaisena seuraavana 7 lisää. Nelikynttiläisestä joulukuusesta on ensimmäinen tieto Nathan Söderblomin kotoa 1800-luvun lopulta, kuusena tosin oli kataja. Nelikynttiläiset adventtikyntteliköt tulivat Ruotsissa käyttöön 1920-luvulla, ja tapa on alunperin kotoisin protestanttisesta Saksasta. Ensimmäinen adventti eli pikkujoulu antaa kuitenkin hiukan esimakua tulevasta suuresta juhlasta. Moni koristaa pienen kuusen, sytyttää kynttilät, ja jopa joululaulut kaikuvat perinteisen Hoosiannan jälkeen."(Helsingin kaupunginmuseo)

Tänään on poltettu kynttilöitä, leivottu pipareita, juotu glögiä ja kuunneltu joululauluja. Jouluvaloja en suostunut silti vielä laittamaan - joulukuussa sitten. Oikeastaan kynttilät ovat paljon kauniimpia, vaikka jouluvaloni käsittävätkin vain yhden perinteisen sähkökynttelikön. Joululaulujakin on mukava kuunnella silloin kun kuunteleminen on vapaaehtoista ja on oikeanlainen tunnelma. Esimerkiksi tavaratalojen joululaulujen pakkosyöttö saa minutkin pahoinvointiseksi ja tulee sellainen "äkkiä pois" -olo.

Olen iloinen näistä pakkasista, mitä täällä Helsingissäkin on jo saatu kokea. Mielessä ovat edelleen viime kesän kamalat helteet, joten olen tähän säätilaan oikein tyytyväinen. Mieluummin kylmä, jolloin voi lisätä vaatetta kuin liian kuuma, jolloin on joka tapauksessa tuskallinen olo.

Päiväkotiharjoittelua on enää viikko jäljellä - aika kuluu hirvittävän nopeasti! Oikeastaan voisin jäädä tuonne pidemmäksikin aikaa, siksi mukavaa siellä on ollut.

Mutta siis, hyvää adventtia ja alkavaa joulunodotusta!