1263284537_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Huomasin viime syksynä Hakasalmen huvilan kohdalla mainoksen tämänhetkisestä näyttelystä ja siitä lähtien on pitänyt tuolla käydä. Viime viikonloppuna oli vihdoin sopiva hetki käydä tutustumassa Foto Signe Brander -valokuvanäyttelyyn. Ja se kyllä kannatti.

Näyttely on erittäin mielenkiintoinen. Olisin toivonut paikalla olevan hieman vähemmän ihmisiä (aina oli joku, joka löysi kuvasta kiinnostavan yksityiskohdan juuri siitä minun edestäni), mutta minkäs sille voi jos näyttely vetää ihmisiä puoleensa. Tekstejä olisi voinut seinissä olla kenties enemmänkin, toisaalta niissä oli kyllä kaikki tarpeellinen taustatieto siitä, miten, miksi ja missä Signe Brander on kuvannut ja minkälaisia kohteita. Tieto ja "kokonaiskuva Branderista" rakentui vähitellen näyttelyn edetessä.

Kaikki kuvat olivat tarpeeksi isoja ja tarkkoja (70 x 100 cm), jotta yksityiskohdat näki selvästi. Mitä kauemmin katsoi, sitä enemmän kaikkea kuvasta löysi lisää.

Suosittelen myös eräässä huoneessa olevaa kuvasarjaa (video), jossa vertaillaan entisajan Helsinkiä tähän päivään: ensin Signe Branderin kuvaamana ja seuraavaksi samasta paikasta nykypäivänä kuvattuna (joskin "nykypäivä" tässä oli suunnilleen 90-luvun loppua muistaakseni).

Tämä oli ensimmäinen vierailuni Hakasalmen huvilaan. Ei kuitenkaan viimeinen. Mieli tekisi käydä katsomassa valokuvia vielä uudelleenkin. Täytyy kyllä sanoa, että Helsingin Kaupunginmuseo on tehnyt varsin onnistuneen päätöksen siinä, että sisäänpääsy on ilmainen!

 

Hakasalmen huvila
Foto Signe Brander
Mannerheimintie 13 d

14.10.2009–29.8.2010

Avoinna
ke–su 11–17
to 11–19

VAPAA PÄÄSY