1277238940_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ensi viikon perjantaina, 2. heinäkuuta kello 18 meillä on jo Selman juonien ensi-ilta, joten tässä joskus lupaamani teatteriaiheinen, infopainotteinen merkintä.

Joka kesähän tulee käydä ainakin yhdessä kesäteatterissa - jos minä saisin valita kaikkien puolesta niin suosittelisin tätä. Ihan jo yksin miljöönkin vuoksi. Näyttelemme nimittäin Taaborinvuorella, Nurmijärven Palojoella, paikassa, jossa itse Aleksis Kivi lapsena leikki. Kivihän tämän mäen Taaborinvuoreksi nimesikin. Tien toisella puolella on punainen mökki, Kiven syntymäkoti, jossa kehotan myös vierailemaan.

Taaborille kävellään kaunista mäkeä ylös, ja polun varrella on erilaisia museomökkejä (lähiseudulta sinne aikoinaan siirrettyjä): on niin nahka- kuin puusuutarinkin mökkejä, sepän pajaa ja niin edelleen. Niihin voi tutustua hyvin ennen esityksen alkua ja esimerkiksi väliajalla sopii niitä kierrellä. (Museoalue on toki avoinna esitysten ulkopuolellakin.) Meneillään on myös Taabor 10: Taapori ITE -taidenäyttely, johon kuuluvia mitä erilaisempia teoksia löytyy ympäri aluetta.

Selman juonet (1869) on yksi Kiven ehkä vähiten tunnettuja näytelmiä. Näytelmä jäi Kiveltä kesken, vaille loppuratkaisua. Reilut sata vuotta myöhemmin kirjoitti (tietysti "Kiven kielellä") Ilpo Tuomarila siihen lopun ja tämä versio on myös tämä Kivi-juhlien Selman juonet. Tuomarilan viimeistelemä versio on alun perin kirjoitettu MTV:n samannimiseen TV-elokuvaan. Taaborille näytelmän tuo nyt ohjaaja Hannu Huuska, joka oli itse mukana tuossa Seppo Wallinin ohjaamassa elokuvassa.

Kivi-juhlat toteuttaa Selman nyt Nurmijärven Musiikkiopiston, Nurmijärven Tanssiopiston sekä Kansalaisopisto Jukolan yhteistyönä. Musiikin Kiven runoihin on näytelmään varta vasten säveltänyt Panu Aaltio (säveltänyt musiikkia mm. Tummien perhosten koti -elokuvaan). Luvassa on siis paljon musiikkia, laulua, tanssia ja näyttäviä, värikkäitä pukuja! Puvustuksesta vastaa Marjaana Laajakoski.

Ja mistä Selman juonissa on kyse? Näytelmän esite sanoo seuraavaa: "Koronkiskuri Fokas on ihastunut Selmaan ja rakastunut tämän rahoihin - tarkemmin sanottuna Selman isän rahoihin. Umpikiero Fokas lahjoo lääkärin antamaan lausunnon, jonka mukaan Fokas on mennyttä miestä ja riutuu lemmen tuskissa, jos ei saa Selmaa. Selman isä, kartanonherra Herman, ei halua Fokasin onnetonta kohtaloa harteilleen ja Fokas saa tahtonsa läpi - Herman lupaa kuin lupaakin Fokasille kauniin tyttärensä käden.
Matkassa on mutka, Selmalla nimittäin on jo sulhanen. Isän sana on kuitenkin laki, ja isän sana täytyy siis saada muuttumaan, muuten Selma on pian Fokasin vaimo.
Selma iskee takaisin ja alkaa juonittelun vyyhti, johon osallistuvat myös Selman veli ja tämän morsian. Jopa valepukuja tarvitaan."

(Lue myös Vartti-lehdessä ilmestynyt juttu Selman juonista täältä.)

 

Esitykset

Perjantai 2.7. kello 18.00 (ensi-ilta)

Lauantai 3.7. kello 15.00

Sunnuntai 4.7. kello 15.00 (kello 13.00 Nurmijärven seurakunnan jumalanpalvelus Taaborilla)

Maanantai 5.7. kello 18.00

Torstai 8.7. kello 18.00

Perjantai 9.7. kello 18.00

Lauantai 10.7. kello 15.00

Sunnuntai 11.7. kello 15.00

 

Esityksen kesto 2 – 2 1/2 t (sisältää väliajan).

Liput: 25 – 17 € (Lippupalvelu)

(Ks. myös ryhmälipputilaus.)

 

Taaborilla on runsaasti paikoitustilaa, joten omalla autolla on helppo tulla. Helsingistä tuleville vinkiksi, että sieltä järjestetään teatteribussi Taaborinvuorelle: http://www.kivi-juhlat.fi/teatteribussi

 

Kaikki tarpeellinen info löytyy osoitteesta:

www.kivi-juhlat.fi

 

Tervetuloa!

 

edit. 24.6.
Nyt löytyy netistä myös kuvia harjoituksista: http://www.kivi-juhlat.fi/Selman_kuvia