Olin itseasiassa ensin menossa Kauppatorin Silakkamarkkinoille, mutta siellä oli niin hirvittävän paljon ihmisiä, ettei siellä mitään olisi nähnyt. Muistin onneksi eilen vietettäneen Helsingin Kaupunginmuseon Enteet ja ennustukset Koiramäen tapaan -näyttelyn avajaisia ja päätin markkinoiden sijaan käydä tutustumassa tähän lapsille suunnattuun näyttelyyn Sederholmin talossa Senaatintorin laidalla.

Näyttely pitää sisällään "talven töihin" ja vanhan ajan enteisiin ja ennustuksiin tutustumista Mauri Kunnaksen Koiramäki-hahmojen ja kirjojen kautta. Aikuiskävijälle sisältöä näyttelyssä on melko vähän, mutta varmasti lapsikävijälle sopivasti. Ja lapsia tämän näyttelyn suunnittelussa selvästi on ajateltukin. Tekstejä on melko vähän ja ne on sijoteltu tavallista matalammalle, lapsen korkeudelle. On esineistöä, johon ei saa koskea, mutta vastapainoksi myös paljon sellaista, mitä on suotavaa itsekin kokeilla. Yhdessä huoneessa on mahdollista katsoa Koiramäki-animaatioita, toisessa voi samaistua mäenlaskuun laskemalla oikeasti valkoisesta liukumäestä. Löytyy myös paljon pieniä luukkuja, joihin voi kurkistaa. Yhdessä huoneessa voi piirtää. Museossa kanssani samaan aikaan olleet lapset vanhempineen näyttivät viihtyvän, sieltä täältä kuului huudahduksia kuten "äiti, tuu kattomaan!", "mitähän tolla voi tehdä?" ja "vau, kato äiti tuonne!" Luultavasti opastetulla kierroksella näyttelystä saisi vielä enemmän irti (niin kuin aina, muissakin museoissa).

(Sederholmin talon ikkunoissa on jonkinlaiset tummennukset, ulkomaailma näyttää ihanalta niiden läpi!)

Tämä lapsille suunnattu näyttely on Sederholmin talossa ensimmäinen laatuaan. Juttelin hetken Kaupunginmuseon edustajan kanssa, ja ilmeisesti talosta on lähiaikoina tulossa nimenomaan lapsiin keskittynyt museo. Lastenmuseo Tuomarinkylässähän lakkautettiin jokin aika sitten, joten se tavallaan siirtyy yhdessä Koulumuseon kanssa Sederholmin taloon. Olen varma, että tuleva uusi lastenmuseo löytää asiakaskuntansa hetkessä - keskellä kaupunkia se on paremmin lapsiperheiden ja päiväkotiryhmien saavutettavissa. Kuulemma päiväkotiryhmät ovat jo löytäneet tiensä Koiramäki-näyttelyyn, ja opastetut kierrokset alkavat olla loppuunmyytyjä. Kuten olen ennenkin Helsingin Kaupunginmuseon kohdalla todennut: hienoa, että myös lapsikävijät otetaan tosissaan!

Oli ihan pakko ostaa oma Martta-avaimenperä. :)

 

Enteet ja ennustukset Koiramäen tapaan
Sederholmin talo, 
Aleksanterinkatu 18, 
puh. (09) 3103 6529.

Auki 
1.10.2011–29.1.2012 
ke–su klo 11–17, 
to klo 11–19.

VAPAA PÄÄSY

www.helsinginkaupunginmuseo.fi/sederholmintalo