En saanut tälle päivälle sijaisuutta, joten käytän tilaisuuden hyväksi ja kirjoitan lupaamani merkinnän kirjoista, jotka luin kesän aikana.

Kesän aikana on siis tullut luettua yllättävän paljon kaunokirjallisia teoksia. Jollain tavalla löysin taas sen kirjojen ahmimisen ilon, sen tunteen, kun huomaa ettei kirjaa voi laskea käsistään vaikka sitä on lukenut jo monta tuntia yhteen menoon huomaamatta edes syödä välillä. Kohta alkaa taas opiskelu, jolloin tällaisten kirjojen lukeminen jää. Aikaa tuskin löytyy muulle kuin tenttikirjallisuudelle - ja vaikka löytyisikin, omatuntoni ei anna minun koskea muihin kirjoihin. Joululomalla sitten...

 

1282643155_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

  • Jansson, Tove: Kesäkirja

Olen lukenut tämän aikaisemminkin ja yhtenä alkukesän tuulisena päivänä tuli sellainen olo, että tämä pitää lukea uudelleen. Niinpä otin sen hyllystäni ja luin. Ja se oli yhtä hyvä kuin ennenkin.

 

1280314943_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

  • Sillanpää, F. E.: Elämä ja aurinko

(Katso edellinen merkintä tästä teoksesta.)

 

1282643142_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

  • Havaste, Paula: Kotasavun Marja

Tilasin tämän joskus jostain nettikirjakaupasta ilmaiseksi (jollain tarjouskupongilla) ja sain vasta nyt luettua. En tiedä millaiseksi odotin kirjaa, mutta ei se ihan sellainen ollut. Toisaalta paljon kiinnostavaa tekstiä saamelaisuudesta ja pohjoisen oloista, toisaalta jotain yliluonnollista ja vastapainoksi yhtäkkisiä "makuuhuonekohtauksia"  (ymmärrätte mitä tarkoitan). Kirja oli välillä varsin hämmentävä. Ehkä pidin kuitenkin kirjasta, ainakin vähän. Aihe ainakin kiehtoi.

 

1275583109_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1282643123_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

  • Päätalo, Kalle: Ihmisiä telineillä
  • Päätalo, Kalle: Koillismaa
  • Päätalo, Kalle: Selkosen kansaa
  • Päätalo, Kalle: Myrsky Koillismaassa
  • Päätalo, Kalle: Myrskyn jälkeen
  • Päätalo, Kalle: Mustan lumen talvi (kesken tällä hetkellä)

Luin siis tuon Päätalon ensimmäisen romaanin sekä koko Koillismaa-sarjan (josta viimeinen on vielä hieman kesken). Täytyy sanoa, että heti ensimmäisen kirjan luettuani tiesin, että tässä on ehdottomasti yksi suosikkikirjailijoistani. Niin realistista, mukaansatempaavaa ja rehellistä tekstiä, ettei kirjoja malta laskea käsistään! Onneksi Päätalon kirjoja on julkaistu ties kuinka monta - niin paljon varmasti hyviä kirjoja odottamassa lukijaansa! Luulen, että tässä syksyn mittaan ja opiskelujen ohessa saatan lukea joitain yksittäisiä Päätaloja, mutta Iijoki-sarjan jätän suosiolla siihen saakka, että ne voi hyvällä omallatunnolla ahmia kaikki kerralla. Ehkä ensi kesänä. Mutta varmasti joskus!

 

En tullut ottaneeksi kuvaa tästä kirjasta (palautin sen eilen kirjastoon), mutta kyseessä on hurjan paksu opus, johon on koottu näiden kahden kirjailijan lapsuuden aikaiset päiväkirjamerkinnät. Tämäkin kirja tuli luettua ennätysnopeasti - kirja tempaisi mukaansa ensi merkinnöistä asti. En tiedä antaako kirja yhtä paljon esimerkiksi miespuoliselle, päiväkirjoja kirjoittamattomalle lukijalle, mutta minä, Runotytöt ja Annat lukenut päiväkirjaan kirjoittaja sai kyllä kirjasta paljon irti! Ihan kadehdin sitä, miten hienosti tuon ikäiset tytöt ovat osanneet kirjoittaa ja miten ahkerasti he ovat sen tehneet! Piti ihan ottaa oma päiväkirja esille ja kirjoittaa sinne - pitkästä aikaa.

Olenkohan vielä unohtanut jonkin kirjan? No, yhden käsityökirjan katselin läpi ja "Rakennusperintömme - Kultturiympäristön lukukirjaa" on tullut muutamaan otteeseen lueskeltua (ei vielä kunnolla) sekä tietysti useita lehtiä. Niin ja Aleksis Kiven Selman juonet -näytelmän luin Kivi-juhlien esitystä varten toistamiseen. Siinä ne taitavat sitten ollakin kaikki. Nyt voisin palata tuohon Mustan lumen talveen...