Kirjoitin vuosi sitten kielen kehitystä tukevasta materiaalista lapsille, nimittäin lorupussista. Olen satunnaisesti valmistanut lisää kortteja lorupussiini, ja nyt niitä onkin jo lähes 30 - siis sopivasti jo yhden lapsiryhmän käyttöön. Olen runojen ja lorujen suhteen ollut melko kriittinen, niiden tulee paitsi miellyttää minun henk.koht.  "runokorvaani" (joskus päiväkodeissa kuulee vaan niin kamalia runoja, joten haluan itse, että tästä tulee vähän niitä comic sans -kortteja laadukkaampi kokonaisuus) ja toiseksi niissä tulisi olla myös runon tekijän nimi (ellei ole joku kansanruno tms, jossa sanat ovat trad.) Tämä on toisinaan haasteellista, sillä netti on täynnä laajoja runo- ja lorusivustoja, joissa ei kuitenkaan ole mainittu minkäänlaista lähdettä, saati runoilijan nimeä.

Kuvat olen valmistanut itse. Olen joko piirtänyt aiheeseen liittyvän kuvan tai muutamassa kortissa käyttänyt lehdestä leikattua kuvaa. Osa korteista liittyy enemmän runoon, osa vähän väljemmin (johtuen heikoista piirtäjäntaidoistani). Osassa korteista on runon avainsanan alkukirjain, joka voidaan tarvittaessa kortteja katsellessa jättää myös huomiotta, etenkin jos kyseessä on pienten ryhmä.

Blogiini eksytään jatkuvasti hakusanoilla aamupiiri, päiväpiiri ja ruokapiiri, jotka tarkoittavat siis kaikki samaa, ohjattua pientä hetkeä lapsiryhmän kanssa (vain ajankohta vaihtuu, siitä eri nimitykset). Aion kirjoittaa tästä jossain vaiheessa vielä erillisen merkinnän, mutta vinkkinä sanottakoon, että lorupussi toimii näissä tilanteissa hyvin. Lisäksi se on hyvä hätävara myös sijaiselle, joka joutuu aamupiiritilanteeseen ns. varoittamatta, jolloin ei tietysti ole mitään suunniteltu etukäteen.

Tämän blogimerkinnän runot:

Aale Tynni: Myös varikset yöllä nukkuvat
Elina Karjalainen: Ihmiset tahtovat kaikenlaista
Anna-Mari Kaskinen: Tule mukaan leikkimään
Tuula Korolainen: "Haamuhetki kullan kallis"
Martti Haavio: Parempi kuin karamelli
Tittamari Marttinen: Metsä