4-7.jpg

Reissun aikana tuli otettua yli 300 kuvaa, joten tässä vain murto-osa ja melko satunnaisia kuvia.

1.8. Matkamme alkoi J:n luota Lahdesta joskus puoli yhdentoista aikaan. Ajoimme melko suoraan Varkauteen. Pakko mainita heti alussa matkan kalleimmista kahveista: Varistaipaleen kanavakioskilla pullakahvit kahdelle hengelle (siis tavalliset kahvit kertakäyttömukeista) maksoi yhteensä tasan kymmenen (10!) euroa! Sinne ei enää ikinä, en suosittele kenellekään.

Joensuun kautta ajoimme Lieksaan, jossa vietimmekin sitten kolme yötä J:n enon perheen luona.

2.8. Kiertelimme Lieksan seutua ja näimme hurjan hienoja maisemia. Edellispäivän karmeaa kahvikokemusta hieman lievensi Suomujärvellä nautitut kahvit: kolmelle hengelle kahvit + keksit yteensä 3,60 euroa. Päivän lämpötilat olivat ihanteelliset, merkitsin ylös, että kello 21 oli 21 astetta. Kävimme tuolloin uimassa (ainoan kerran reissun aikana).

3.8. Vuorossa Pielisen museo ja Paateri.

3-7.jpg

Pielisen museo on varsin suuri (ulko)museo Lieksassa. Museon esineet ja rakennukset ovat peräisin suurimmalta osalta Pielisen Karjalasta. Yllätyin siitä, miten iso kokonaisuus tämä museo oli, vaikka sitä minulle etukäteen oli sanottukin. "Perusnäyttelyt esittelevät Pielisjärveä ja Lieksaa 1800- ja 1900-lukujen näkökulmasta. Näyttelyissä esitellään kansanomaisia elinkeinoja, omavaraistalouden aikaa, säätyläisperheiden elämää, lasten leikkikaluja ja toisen maailmansodan aikaa." (Museon esite.) Alla satunnaisia kuvia museosta.

1-8.jpg

 

2-7.jpg

6-7.jpg

5-7.jpg

7-6.jpg

8-6.jpg

Kävimme siis myös Paaterissa kuvanveistäjä Eva Ryynäsen (1915-2001) taiteilijakodissa, ateljeessa ja kirkossa.

paa1.jpg

Ostimme liput kahvilarakennuksesta ja riensimme taiteilijan kodin luo, josta oli juuri alkamassa opastettu kierros.

paa6.jpg

Eva ja Paavo Ryynäsen taiteilijakoti.

paa2.jpg

Kaikki jättivät kenkänsä kuistille ennen sisään astumista.

paa3.jpg

Eva Ryynäsen työ "Veljekset Hiidenkivellä", jonka ansiosta hänet hyväksyttiin Ateneumiin vuonna 1934. Huomaa veistoksen taustalla kahden henkilön figuurit: Eva ja miehensä Paavo nauttimassa aamukahvia.

paa5.jpg

Seitsemän veljestä toistui useammassakin teoksessa. Tämä on veistetty suoraan seinähirsiin (lampunvarjostinta lukuunottamatta).

paa4.jpg

Edelleen veljeksiä.

paa7.jpg

paa9.jpg

Ateljee.

paa8.jpg

Pöllö-aiheinen keinu, joka on ollut päiväkodissa lasten ahkerassa käytössä - kulumisen jäljet ovat havaittavissa.

paa10.jpg

Eva Ryynäsen suurin työ, vuonna 1991 valmistunut Paaterin kirkko. Tunnelmallinen ja ainutlaatuinen.

paa11.jpg

Alttaritauluna toimii taustalla näkyvä luonto ja vaihtuvat vuodenajat.

paa12.jpg

Jos vaan ikinä on mahdollisuus, niin käykää Paaterissa! Ja jos on mahdollisuus päästä opastetulle kierrokselle, se on tietysti aina parempi - silloin vierailusta saa huomattavasti enemmän irti.

 

Matkakertomus jatkuu alla olevassa merkinnässä.