1315485002_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tänään oli sivuaineeni (esi- ja alkuopetus) ensimmäisen kurssin ensimmäinen luento, joka oli samalla ylipäänsä lukuvuoden ensimmäinen luento. Tuntui mukavalta palata yliopistolle tuttuihin tiloihin, päästä samalla normaaliin päivärytmiin. Pidän myös siitä, että kalenteri on päivitetty nyt jouluun asti ja tekemistä tuntuu riittävän. Syksy menee tiiviisti teoriapainotteisemmissa opinnoissa, keväällä on sitten kaksi harjoittelua - toinen alkuopetuksessa (kaksi viikkoa, sivuaineeseen liittyvä) ja toinen päiväkodissa (kuukausi, päättöharjoittelu).

Sivuaine vaikuttaa oikein kiinnostavalta ja olen iloinen, että päädyin kaikista kiinnostavista vaihtoehdoista siihen. Äsken päättyi viimeinen Avoimen yliopiston kesäkurssi, jonka aikana jollain tavalla ahdisti kurssiin liittyvä "tietyn teorian läpi katsominen", vain yhteen teoriaan ja näkökulmaan sitoutuminen. Kurssikirjallisuus oli auttamattoman vanhaa ja kirjoissa ehdotettiin esimerkiksi päivähoitoon sellaisia "uudistuksia", joista nykypäivänä pikemminkin pyritään pääsemään eroon. Tuntui jotenkin hämmentävältä lukea sellaista ja kirjoittaa niistä essee. No, esseestä tuli varmasti huonoin koskaan kirjoittamani, sen verran väkisin sitä tuli kirjoitettua. Sainpahan pois alta ennen "oikeiden opintojen" alkua. Toivottavasti sillä esseellä pääsee kuitenkin kurssin läpi.

Kandityö etenee vaihtelevasti. Se on oikeastaan tällä hetkellä paremmassa kunnossa kuin etukäteen keväällä ajattelin. Sain loppujen lopuksi kesän aikana yllättävän paljon aikaan tuon suhteen. Harmi, että kandiryhmässämme ei saa mitenkään hirvittävän paljon ohjeita ja tukea työn tekemiseen... Onneksi on suhteellisen tiivis kaveriporukka, joka on kuka missäkin kandiryhmässä, joten toisilta voi aina kysellä, että "mites teitä on tässä asiassa ohjeistettu". Lähetin tutkimuslupahakemuksen oma-aloitteisesti, ennen kuin siitä on ohjaajan kanssa mitään puhuttu. Ohjaajani ei itse asiassa tiedä tutkimuksestani kuin aiheen (jonka hän kysyy jokaisella tapaamiskerralla aina uudelleen), joten ei auta kuin luottaa itseensä ja toivoa, että on ymmärtänyt asiat oikein. Teoriaosani on jotakuinkin valmis, joskin se kaipaa kyllä pientä hiomista eikä pieni lisäpituuskaan olisi pahitteeksi. Menetelmistä pitäisi kirjoittaa jotain valmista tekstiä myöskin. Ne asiat ovat itselleni selvät, mutta koen jotenkin vaikeaksi muotoilla niitä sanoiksi ja lauseiksi. Kyselylomakkeen tekoa olen aloittanut, yritän saada sen jonkinlaiseen kuntoon ensimmäiselle tapaamiskerralle, jotta voin kysyä ohjaajan (tai pikemminkin muiden ryhmäläisten...) mielipidettä siitä. Tarkoituksena on lähettää se sähköisenä päiväkoteihin lokakuussa.

Edellisessä merkinnässä kertomani syyshuivi on valmis. Esittelen sen ehkä joskus myöhemmin.