1261076887_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1261076909_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Helsingin Kaupunginmuseon Sederholmin talossa Senaatintorin kulmalla on Yö-näyttely ("Vanhan kauppiastalon hämärissä huoneissa tirkistellään entisaikain helsinkiläisten makuukamareihin, tähyillään tähtiä, urakoidaan yötöitä, ilakoidaan juhlahumussa, tulkitaan unia ja säikytään yön aaveita. Yö-näyttely on rentouttava ja virkistävä aikamatka öiseen Helsinkiin." Lähde: Kaupunginmuseo) Osuin paikalle sattumalta tänään kun olin menossa käymään Tuomaan markkinoilla ja kuvassa olevan kutsuvan kyltin ja lyhdyn nähtyäni päätin poiketa sisään. Helsingin Kaupunginmuseon paras puoli on se, että sisäänpääsy on aina ilmainen (ja jo tästä syystä suosittelen lämpimästi käymään näissä museoissa).

Yö-näyttely (esitteessä myös nimellä Helsingin YÖ - unia, aaveita, työtä, iloja...) kertoo nimensä mukaisesti sen, mitä tapahtui ja tapahtuu kaupungissa öiseen aikaan. Alakerrassa on "menneen ajan huoneita" aikuisten makuuhuoneista lastenhuoneeseen. Pidin tästä lastenhuoneesta, mutta olisin ehkä odottanut, että siellä olisi ollut mahdollista esimerkiksi kuunnella joitakin kehto- ja tuutulauluja tai vaikka esimerkkejä iltasaduista, kun näistä aiheista oli vitriinit ja tekstiä. Kävelin rappuset yläkertaan (en ole ennen käynyt tuossa rakennuksessa), jossa onnekseni oli kuitenkin käytetty paljon erilaisia valo- ja äänitehosteita. Olisin ollut erittäin pettynyt jos näin ei olisi ollut. Yläkerran osuus oli mielenkiintoisin, ja kokonaisuus tuntui paitsi varsin ehyeltä, säilyi näyttelyssä myös tietty yllätyksellisyys ja jännitys. Koskaan ei tiennyt, mitä seuraavassa huoneessa on.

Näyttely sopii hyvin juuri Sederholmin taloon, joka on keskellä kaupunkia. Rakennus on näyttelytiloiltaan sopivan pieni ja intiimi juuri yö-aiheiselle näyttelylle. Aihe on periaatteessa varsin suppea ja rajattu, mutta antaa mahdollisuudet moneen (kummitusjutuista uniin ja nukkumiseen, yötyöläisistä illanviettomeininkeihin). Mielestäni onnistunut ja mielenkiintoinen näyttely, joka sopi juuri tällä tavalla "ohimennen" sen kummemmin valmistautumatta katsottavaksi.

Yö-näyttely on avattu marraskuussa ja se jatkuu aina ensi elokuun loppupuolelle saakka, joten sen ehtii kyllä käydä katsomassa (vaikka uudelleenkin). Suosittelen sitä lämpimästi! Seuraavaksi suunnitelmissa olisi mennä katsomaan Hakasalmen huvilan Signe Brander -näyttely. Tai se on ollut suunnitelmissa jo ennen näyttelyn avautumistakin, siitä lähtien kun bussin ikkunasta näin huvilan kohdalla kyltin, että tällainen on tulossa. Ko. näyttely jatkuu maaliskuun loppuun asti, mennee ensi vuoden alkuun tuo vierailuni. Ja onhan tässä monta muutakin Kaupunginmuseon näyttelyä vielä näkemättä.

YÖ-NÄYTTELY SEDERHOLMIN TALOSSA
Aleksanterinkatu 18
20.11.2009–29.8.2010
ke–su klo 11–17
to klo 11–19
VAPAA PÄÄSY