Oikeasti olen sitä mieltä, että tämä asia ei välttämättä ole kirjoittamisen arvoinen, mutta koska jo aiemmin kommentoin taannoista Nina Mikkosen Aamu-tv-esiintymistä, on pakko kirjoittaa tästäkin. Katsoin nimittäin tänään etukäteenkin jonkin verran kohutun ohjelman Mikkosten maailma.

Päällimmäiseksi tunteeksi ohjelman jälkeen jäi hölmistys. Ketä varten tämä ohjelma oli? Mikä tässä oli pointtina? Miksi tällainen ohjelma? Ohjelmassa siis oltiin Mikkosten kotona ja vähän lähiluonnossakin. Vanhemmat laukoivat mielipiteitään jatkuvasti (jotenkin kummasti tässä lienee ohjelman idea?) ohimennen, mutta usein suoraan kameralle. Nina Mikkonen viikkasi pyykkiä ja haukkui feminismiä, Timo T.A. Mikkonen kirjoitti tietokoneella ja luki tekstiään vaimolleen. Välillä ruutuun ilmestyi kahden Mikkosten pojan "Poikien uutiset" -pätkiä, jossa pojat selittivät kameralle, kuinka kissa jäi puuhun ja isä kävi sen pelastamassa. Samalla nähtiin epäselvää kuvamateriaalia tapahtuneesta, liikaakin "tämä-on-nyt-tällaista-kotivideomateriaalia" -tyyliä korostaen.

Edelleen ärsytti Nina Mikkosen tapa puhua ja kärjistää asioita, tällä kertaa siihen oli tosin jo asennoitunut oikealla tavalla eikä se tosiaan tullut yllätyksenä. Esimerkiksi puhe oli homopareista ja siitä, että Mikkosten mielestä perheessä ei voi olla kahta äitiä tai kahta isää. Rouva Mikkonen totesi: "Senhän nyt ymmärtää tutkimattakin." Tämä mielipiteiden perustelemattomuus ärsyttää ja häiritsee kaikkein eniten. Tai kun tämä aviopari keskusteli avio- ja avoliitoista, Nina sanoi: "Avoliitto on rintamakarkuruutta." Siis mitä ihmettä? En vaan ymmärrä, että vielä nykyäänkin on ihmisiä, joita haittaa että joku toinen pari ei ole mennyt naimisiin. Lisäksi häiritsi ihmisten nimeltä mainitseminen, oli sitten kuinka poliitikkoja tai julkkiksia.

Suurinta ihmetystä ja hämmästystä aiheutti kuitenkin ohjelman lopussa nähdyt kuvat perheenjäsenistä Maamme-laulun säestämänä. Miksi?! Ei voi käsittää. Kansallislaulussa on minulle ainakin jotain isänmaallisuutta ja juhlallisuutta, se on aina hieno tunne kun Maamme-laulu soi (vaikka henkilökohtaisesti pidän kyllä enemmän Finlandiasta), oli se sitten itsenäisyysjuhlissa tai urheilukisoissa. En kertakaikkiaan voi ymmärtää miksi se oli liitetty tuon ohjelman loppuun. Ylipäätään viihdeohjelmaan. Lopuksi selostajaääni totesi, että "Mikkoset ovat meille tärkeitä." Enpä usko kenenkään satunnaisen katsojan ajattelevan noin. Minä en ainakaan. Puheenaiheita käsiteltiin niin pinnallisesti ja ohimennen (tyylillä "meillä puhutaan aina ajankohtaisista aiheista kotona"), ettei ohjelma tarjonnut kyllä mitään.

Minä en näe ohjelmalla mitään tulevaisuutta. En silti tosiaankaan aio äänestää, sillä se maksaa ja kuka tahansa näkee, miten tässä yritetään rahastaa katsojia. Oikeastaan on aivan sama jatkuuko ohjelma vai ei. Kaikki etukäteiskohu tästä on ollut turhaa, Mikkosten maailmassa ei ollut mitään kohuamisen aihetta. Siinä ei ollut mitään aihetta.

Kuten sanoin, päällimmäiseksi tunteeksi jäi hölmistys: miksi?