Kummityttöni oli perjantai-illasta lauantai-iltaan kylässä täällä Helsingissä. Lauantaina suuntasimme Kansallismuseoon, tarkoituksenamme käydä tutustumassa lapsille suunnattuun Työpaja Vinttiin. Olimme paikalla jo hieman ennen kuin työpaja aukesi, joten ehdimme kiertää muutkin näyttelyt läpi sitä ennen. 1900-luvun puoli oli suljettu, joten kierroksessa ei kovin kauaa kestänytkään (luonnollisesti ihan jokaista esihistorian esinettä ei katsottu). Nukkekotinäyttely oli mieleinen - itse olin senkin jo aikaisemmin nähnyt.

"Vintissä voi rakentaa hirsitaloa tai tiiliseinää, äänestää vuoden 1907 tapaan, kokeilla liukuhihnatyötä tai kutoa Kansallismuseolle pitkää mattoa. Hevosen voi satuloida ratsastamista varten tai valjastaa vetämään rattaita. Erilaiset tehtävät opettavat kävijälle Suomen hallitsijat kuninkaista presidentteihin, Suomessa käytetyt mitat, puulajit ja vaatteisiin käytetyt kankaat.Voi myös kokeilla millaista oli työ toimistossa 1950-luvulla tai istua valtaistuimelle ja miettiä mitä tekisi, jos olisi itsevaltias keisari." Viimeiseen kysymykseen liittyen isoon kirjaan kummityttö kirjoitti: "Määräisin kaikki kavereiksi."

En ollut itse aikaisemmin tutustunut Vinttiin, mutta tämän vierailun perusteella olen erittäin tyytyväinen! Voisin kuvitella vierailevani siellä joskus tulevaisuudessa oman päiväkotiryhmänkin kanssa. Vintin rakentamisessa on selvästi huomioitu se, että lapsi oppii itse tekemällä ja kokeilemalla, jolloin pelkät vitriinissä olevat esineet eivät riitä. Omat suosikkini kahdestakymmenestäkahdesta tehtäväpisteestä olivat käsikivet, joilla viljaa jauhettiin kotona  sekä tehtaan liukuhihna, josta piti poimia puisia kirjaimia ja lajitella ne oikeisiin lokeroihin (ks. tehtäväpisteiden esittely).

http://www.nba.fi/fi/kansallismuseo/nayttelyt/perusnayttely/vintti :
Suomen kansallismuseon uusin osa VINTTI on toiminnallinen näyttely.
VINTISSÄ tutustutaan Suomen historian ja kulttuurin keskeisiin ilmiöihin käyttämällä käsiä ja päätä.
Toiminta perustuu kokeiluihin ja kokemiseen ja tehtävät johdattavat myös tutkimusmatkalle museon perusnäyttelyihin.
VINTTI sopii kaikille yli 7-vuotiaille. Nuoremmat voivat tutustua VINTIN tehtäviin aikuisen kanssa. Yläikärajaa ei ole.

VINTTI on avoinna museon pääsylipulla tiistaista sunnuntaihin klo 12-16.
Lapsiryhmien (päiväkodit, koulut) ja toisen asteen oppilaitosten ryhmien toivotaan tulevan VINTTIIN vain opastettuina ti-pe aamuisin joko klo 9.00-10.00, 10.00-11.00 tai 11.00-12.00. Ryhmät pääsevät VINTTIIN ennakkotilauksesta ja ryhmäkäynnit ovat maksullisia. Museosta voi myös tilata opastetun kierroksen, johon liittyy vierailu VINTISSÄ.