1267385189_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hyvää Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää! Kävimme päivän kunniaksi (no, oikeasti kyseessä on vain sattuma) tutustumassa pariin kulttuurikohteeseen. Ensin luvassa oli Espoon näyttelykeskus WeeGee ja kaikki sen viisi museota ja sen jälkeen Espoon Kaupunginmuseoon kuuluva Glimsin talomuseo.

Olen käynyt WeeGeessä kerran aikaisemminkin, Avoimessa yliopistossa suorittamani erään kurssin yhteydessä. Tutustuimme silloin tosin vain lelumuseoon, Leikkilinnaan ja siihenkin hyvin pintapuolisesti (teimme erästä tehtävää, minkä vuoksi tutkimme kukin vain yhtä tiettyä vitriiniä). Nyt aloitimme vierailumme Kaupunginmuseon puolelta, sieltä Kellomuseoon, Leikkilinnaan, Helinä Rautavaaran museoon ja lopuksi modernin taiteen museoon EMMAan. Toisissa vietimme aikaa enemmän kuin toisissa, esimerkiksi Kellomuseo ja Helinä Rautavaaran museo saivat vain pikaisen silmäyksen, kun taas Kaupunginmuseon ja EMMAn puolella vietimme enemmänkin aikaa. Parasta tällaisissa omalla ajalla tehdyissä vierailuissa (verrattuna ns. opintoretkiin) onkin se, että saa katsoa omaan tahtiin juuri sitä, mikä itseä kiinnostaa. Saa edetä oman kiinnostuksensa mukaan.

Olen aiemmin ollut sitä mieltä, että nykytaide ja kaikki moderni on yksinkertaisesti sanottuna turhaa ja "ei-minua-kiinnostavaa", mutta on myönnettävä, että mielipiteeni on muuttunut. Edelleen toki silmääni ja kauneudentajuani miellyttää eniten kaikki perinteinen, esittävistä maisemamaalauksista lähtien. Olen kuitenkin huomannut, että moderneissa taideteoksissa on usein jokin "koukku", jokin idea tai oivallus, joka viehättää. Joka kerta on yhtä hauskaa kokea se oivaltamisen riemu, kun tajuaa jotain, mitä ei ensisilmäyksellä huomannutkaan. Pieniä viittauksia kirjallisuuteen, kuuluisiin henkilöihin, historian tapahtumiin, mihin vain. Nämä aukeavat usein kun vilkaistaan teoksen nimeä. Tällaisia oivalluksia ei perinteisen suomalaisen kansallismaiseman katselu saa aikaan - sellainen aiheuttaa erilaisia tunteita ja ajatuksia. (Silti en edelleenkään ymmärrä tai pidä esimerkiksi sellaisista teoksista, joissa on maalattuna vaikkapa kaksi eri väristä neliötä vierekkäin, tai vaikka vain paperi maalattu yhdellä värillä - ja se on sitten taidetta kun se on viety esille.)

Glimsin talomuseo (tai "Glims talomuseo" kuten sitä nettisivuilla kutsutaan, mutta tuo kirjoitusasu vain näyttää silmiini liian väärältä pelkän välilyönnin kanssa, olisi edes viiva välissä) oli aivan ihana. Yllätyin, että se on myös talvella auki, tuollaiset ovat yleensä auki vain kesäisin. Toisaalta se, että tänään tuli taivaalta räntää ja miltään polulta ei voinut poiketa sivuun uppoamatta syvään, märkään lumihankeen, sai minut päättämään mielessäni, että tuolla täytyy vierailla uudestaan kesällä. Uskoakseni paikka näyttäytyy elävämpänä kesäaikaan, vaikka - kuten J totesi - yhtä lailla noissa rakennuksissa on asuttu talviaikaankin räntäkeleistä huolimatta.

Talomuseon yhteydessä on myös kahvila, joka meni heti mielessäni olevalle kivojen kahviloiden listalle (täytyypä joskus väsätä tuosta ihan konkreettinen lista). Ja voin sanoa, että ei ollut kallis. Kahdelta hengeltä kahvi ja pulla yhteensä neljä euroa. Uskokaa tai älkää, mutta paljon pienemmistäkin "annoksista" on jouduttu maksamaan vaikka kuinka paljon...

Espoolle plussaa myös siitä, että se tuntuu panostavan paljon museopedagogiikkaan. Tänäänkin vierailumme aikana WeeGeessä alkoi vaikka kuinka monta lapsille suunnattua opastusta ja tuokiota. Museopedagogiikka-aihe (etenkin varhaiskasvatuksen osalta) kiinnostaisi enemmänkin, jos jollain on esim. kirjavinkkejä, otan mielelläni vastaan. Toistaiseksi olen lukenut vain taannoin Kirjamessuilta ostamaani Museoviraston julkaisua "Museo oppimisympäristönä".

Jotka siis Espoossa päin liikutte, katsokaa netistä etukäteen aukioloajat ja menkää vierailemaan näissä museoissa!

 

WEEGEE

maanantai suljettu
tiistai 11-18
ke-to 11-20
pe-su 11-18

(kesäaukioloajat 1.6. - 31.8.2010:
ti-pe klo 11-18
la-su 11-17, ma suljettu)

Yhteinen pääsylippu kaikkiin WeeGeen museoihin, aikuiset 10/8e, alennusta S-etukortilla.GLIMS
Glimsintie 1, Espoo (Jorvin sairaalan vieressä)

Talvikautena (1.9. - 30.4.)
ti-pe 10 - 16
su 11 - 16 (lauantaisin suljettu!)

Kesäkautena (2.5. - 31.8.)
ti-pe 10 - 17
la-su  11 - 17

Liput 2/1,5e.

1267385203_img-d41d8cd98f00b204e9800998e