World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden kunniaksi esittelen teille oman design-huonekaluni. Sen on suunnitellut mm. Pallotuolistaan tunnettu Eero Aarnio (s. 1932) ja se on varmasti suurimmalle osalle suomalaisista hyvin tuttu. Jopa niin tuttu, että se otetaan itsestäänselvyytenä - sellaisena, jota ei oikeastaan ole koskaan tullut ajatelleeksikaan. Tuoli kantaa nimeä Polaris. Näihin kuppituoleihin törmää yhä edelleen (joskin aina vain harvemmin) erilaisissa julkisissa tiloissa, usein joko oranssina tai tummanruskeana.


Tuolin pohja kertoo tuotteen olevan Askon (finnternational) ja suunnittelu Eero Aarnion.

Miksi minä sitten arvostan tätä tuolia? Ensinnäkin on tietysti ihan vain subjektiivinen nostalgia-arvo - näillä jos millä on tullut istuttua. Ja toinen on puhtaasti käytännöllinen (asia, jota minä hyvässä suunnittelussa arvostan suuresti): tuolissa on äärettömän mukava istua. Se on selvästi istumista varten suunniteltu ja kaikesta päätellen pitkäikäinen. (Tuolin suunnittelun historiasta löytyy muuten hauska Yle Areena -pätkä, kannattaa kuunnella!) Kolmas seikka on ulkonäkö. Tuolin muotoilu ja jopa väri miellyttävät silmääni, vaikka kaikessa muussa suosin pääasiassa maanläheisiä, ei-räikeitä värejä. Tuoli tuokin hauskasti väriä "sisustukseen" (niin kuin minä jotain muka sisustaisin). Käytännöllisyyttä tuo toki myös tuolien pinottavuus, vaikka niitä minulla itselläni vasta yksi onkin. Huomaa selvästi, että tuoli on ns. yleisten tilojen tuoli.

Haaveenani onkin, sitten joskus kun tästä pienestä kahden hengen asuttamasta yksiöstä muutetaan muualle, että löytäisin jonain päivänä ruokapöydän, joka sopisi sekä ulkonäöltään että ergonomialtaan näihin Polaris-tuoleihin. Ja tietysti pöytään sopivan määrän näitä hyväkuntoisia tuoleja.

designeeroaarnio.com
eeroaarnio.com
areena.yle.fi / Arjen Designia: Polaris-tuoli