(Kuva: Buena Vista International Finland.)

Kävin eilen katsomassa koko perheen elokuvan Herra Heinämäki ja leijonatuuliviiri (2011). Olen ehdottomasti sitä mieltä, että tämä on paras kotimainen elokuva pitkään aikaan! Suosittelen elokuvaa myös aikuiskatsojille, etenkin jos pitää seuraavista asioista: Herra Heinämäki -musiikki, Kummelit, vanhat Ford Transitit, kauppa-autot, perinteiset maalaiskylämiljööt, Suomen kesä ja/tai vaikkapa heinästä tehdyt auton karvanopat!

Elokuvan paras puoli lastenelokuvaksi on se, ettei se alennu aliarvioimaan katsojia missään vaiheessa. Joissain elokuvan arvosteluissa pohdittiin, onko elokuva liian monitasoinen ja vaikeaselkoinen (?) lapsikatsojalle, mutta minä olen sitä mieltä, että ei ole. Älkää nyt ihmiset unohtako, että lapsetkin osaavat ajatella itse. Sitäpaitsi elokuvan suositusikäraja on 7, eli kyllä nyt ainakin kouluikäiset lapset tästä varmasti kykenevät nauttimaan. Lastenelokuvien tapaan pientä ylinäyttelemistä tapahtuu toisinaan, mutta ei ärsyttävyyteen asti (kuten esimerkiksi Risto Räppääjissä). Myös lapsinäyttelijät onnistuvat rooleissaan ammattilaisten tasolle. Lato-orkesterin musiikki sopii elokuvaan erittäin hyvin, eikä musiikkikohtaukset aiheuta myötähäpeää (kuten toisinaan äsken mainitsemassani toisessa lastenelokuvassa). Yksi parhaista kohtauksista onkin hauskan vauhdikas takaa-ajokohtaus, jossa poliisit ajavat takaa orkesterin keikkabussi-Transitia. Kuljettaja toteaa: "Saisinko takaa-ajomusiikkia?" ja se on kyllä osuva termi kuvaamaan silloin alkavaa musiikkia!

Herra Heinämäki ja leijonatuuliviiri kertoo tarinaa, joka saa alkunsa niinkin kaukaa kuin vuodesta 1808, jolloin Jeppe Antinpoika ryöstää Ruotsin kuninkaan aarteen ja piilottaa sen. Tätä tarinaa palataan välillä nykyajasta kertomaan. Pääasiassa elokuva tapahtuu siis nykypäivässä (lasten kannettavista tietokoneista päätellen), mutta se voisi yhtä hyvin tapahtua pari-kolmekymmentä vuotta takaperinkin, miljööstä päätellen. Toisaalta, onhan niitä kauppa-autoja ja pikkukyliä edelleenkin, kun tietää mistä etsiä. :) Jotta en paljastaisi vahingossa liikaa, tässä virallinen synopsis
"“Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri” on jännittävä ja hauska kokoperheen elokuva. Suomen sodan aikana maantierosvo Jeppe Antinpoika ryöstää Ruotsin kuninkaan aarteen. Pussi jalokiviä jää talon pankon taakse piiloonsa odottamaan kahdeksisadaksi vuodeksi. Kaupunkilaistyttö Aurora, jota myös Arskaksi kutsutaan, saapuu sukuloimaan maalaisoriginelli herra Heinämäen luo. Herra Heinämäen naapurilla, leipuri Kakelbergilla menee huonosti, sillä leipurin talossa on alkanut kummitella ja leipomisbisneksiä on sabotoitu. Eräänä iltana Arska yhyttää salaperäisen hiipparin leipurin talon kellarista. Arska alkaa Herra Heinämäen kanssa ratkaista leipurin talon arvoitusta."

Jonkin verran Kummeleita katselleena oli myös hauska huomata muutama pieni, viaton viittaus pariin Kummeli-sketsiin (joita en nyt paljasta tässä, menkää itse katsomaan).

Elokuvista palatessani huomasin hymyileväni vielä kotonakin! Tämä on sellainen elokuva, jota voisin mennä katsomaan uudelleenkin, ja jonka aion varmasti hankkia itselleni sitten joskus kun se dvd:nä ilmestyy. Ihana, hauska ja hyväntahtoinen tarina, josta ei minun mielestäni voi olla pitämättä!
 

Herra Heinämäki ja leijonatuuliviiri
Koko perheen seikkailukomedia

Ensi-ilta: 23.12.2011

Ohjaus: Matti Grönberg, Pekka Karjalainen

Käsikirjoitus: Timo Kahilainen, Heikki Salo

Pääosissa:
Heikki Hela, Heikki Silvennoinen, Satu Säävälä, Outi Mäenpää,
Jukka Rasila, Timo Kahilainen, Heikki Salo, Tuija Ernamo, Mia Selin

Kesto: 1 h 34 min

Ikäraja:  K-7/5

http://www.herraheinamaki.fi/