1275633273_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

(Kuvan kukka-amppelin tein muuten itse koulussa joskus ala-asteella.)

Kirjoitin 2009 maaliskuussa rönsyliljastani, jonka rönsyn otin mukaani silloiselta työpaikaltani. Pitkään se vain "oli" ruukussaan, ei kasvanut mitenkään huomattavasti saati tehnyt uusia rönsyjä, mutta pysyi kuitenkin hengissä koko ajan. Viime aikoina se on saanut jonkin kummallisen kasvupyrähdyksen. Olen kuitenkin kastellut sitä samalla tavalla kuin ennenkin - jokseenkin satunnaisesti mutta vähintään kerran viikossa, joten ehkä se on tuo auringonvalo, joka tekee sen. Kasvi on sijoitettu ainoalle ikkunalleni ja siihen aurinkoisina päivinä paistaa aurinko käytännössä katsoen koko ajan. Nyt parin viime viikon aikana sen lehdet ovat silminnähden vahvistuneet, kasvaneet ja paksuuntuneet. Kasvin keskelle kasvaa jatkuvasti uusia lehtiä.

1275633280_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Olin tässä kaksi viikkoa poissa kotoa, minkä ajan rönsyliljani oli kastelemattomana omalla paikallaan auringonpaahteessa ikkunalla. Sinä aikana siihen oli ilmestynyt tuollainen kuvassa näkyvä paksu, vaalea... juttu (ks. tämän merkinnän ensimmäinen kuva). "Oksa" tai "juuri" tai "köynnös" vai miksihän tuota kutsuisi. Se on varsin pitkä ja siitä lähtee muutama erillinen "haara". Niiden päissä on alla olevassa kuvassa näkyvät, kukkia muistuttavat osat. Luulen, että näistä ehkä tulee niitä uusia rönsyjä? Vai ovatkohan ihan muuten vain huvikseen puhjenneet kukkaan?

1275633291_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mielenkiintoinen kasvi, ei voi muuta sanoa. Ja niin nätti.

"- Jos on yksi rehevä rönsylilja ikkunalla, niin 36 neliötä olisi puhdasta ilmaa hengitettäväksi. Se on semmoinen, jonka suomalaiset ovat tienneet synnynnäisesti, koska se on meillä joka huushollissa ollut." (lähde: Rönsylilja puhdistaa huoneilman homeesta ja korvien välin huolista.)

 

(Ja mitä tapahtuikaan sen maaliskuun merkinnän muille kasveille? Pääsiäisruoho varmaankin kasvoi, en muista. Myös salaatti jatkoi kasvamistaan, mutta keräsi niin paljon kaikkia pieniä lentäviä ötököitä, että heitin sen melko pian pois. Sittemmin olen tuloksellisesti kasvattanut myös sokerihernettä, myös tänä keväänä. Ne olivat tosin kuihtuneet tuon mainitsemani kahden viikon aikana. Harmi, olivat ehtineet jo kukkimisvaiheeseen. Laitoin tänään loput pussiin jääneet herneet multaan, katsotaan miten käy.)